Min telefon börjar signalera att den snart tänker koppla vidare, logga ut, surfa på de evigt fulladdade batteriernas ängar, ja, ni fattar, sluta fungera, helt enkelt. Vi har haft ett långt och lyckligt förhållande, så jag känner mig sviken och förvirrad. Jag som trodde vi skulle åldras tillsammans!

Kanske hade vi inte ett fullt så starkt förhållande som jag tidigare har trott, för redan samma dag som jag drabbades av den här insikten fann jag lösningen: Jag köper en telefon som ser exakt likadan ut och så fortsätter jag som om ingenting har hänt förutom att telefonminnet har blivit större. Min gamla modell slutade tillverkas för många år sedan och tillverkningen av modellen som ser likadan ut har nyligen upphört. Jag köper ändå, och dessbättre köper jag begagnat.

Jag gillar ju att handla begagnade kläder på nätet och nu fick jag reda på att det finns webbshoppar som säljer begagnade telefoner. Precis som på sidorna för begagnade kläder klassas och prissätts telefonerna enligt skick. Mjukvaran ska funka felfritt men det kan finnas synliga spår efter användning på exteriören. Den telefon jag har beställt är ”erittäin hyvässä kunnossa”, i utomordentligt bra skick. Nu minns jag inte om eller hur batterierna kollas, men webbshoppen ger ett års garanti på telefonen, så om något blir dåligt inom det året får jag reklamera.

Nu återstår att få hem den nya och genomföra bytet. Då man ska föra in nya individer i en hönsflock ska man gärna sätta in den nya under natten då det är mörkt och hönsen sover. I bästa fall vaknar flocken på morgonen och märker inte riktigt att det finns en ny höna. För att göra mitt telefonbyte så odramatiskt som möjligt har jag tänkt vänta tills det blir mörkt innan jag tar bort den gamla trotjänaren och lägger in den nya i fodralet. Sedan går jag och lägger mig och nästa morgon kanske jag inte ens märker någon skillnad.