Jag har en längre tid beklagat mig över att jag läser så lite böcker nuförtiden. Det är nästan så jag har skämts över hur lite jag har läst under de senaste tio månaderna… tills jag för någon vecka sedan kom på att jag garanterat har läst skönlitteratur minst fem, sex, sju timmar per vecka under dessa månader och många månader före det. Och detta har jag alltså gått och glömt eller räknat som icke-läsning. Höh.

Anledningen är att det har rört sig om högläsning för barnen. Nu är de ju i den åldern att vi i många år redan har läst kapitelböcker, men tydligen lider jag av samma åkomma som så många andra vuxna som inte räknar med barn- och ungdomslitteratur. Pinsamt. Visst kan jag hävda att det är en annan typ av läsning då jag inte har valt böckerna själv, men det är inte helt sant. Det är faktiskt jag som har valt de flesta av böckerna utgående från vad jag själv är nyfiken på, vad jag tycker att barnen behöver känna till och vad som råkar komma i min väg.

Alla sex böckerna i Vargbröder-serien av Michelle Paver har vi läst, Den vita stenen av Gunnel Linde, Josefin, Hugo och Hugo och Josefin av Maria Gripe, säkert två-tre Gripe-böcker till, Jakten på julen av Matt Haig (en mycket märklig bok) och så de fem böckerna om Percy Jackson av Rick Riordan plus den första i hans serie om Olympens hjältar. Om jag minns rätt var det också under de senaste tio månaderna som vi avslutade högläsningen av Harry Potter-serien för andra gången.

Av dessa är det nog Riordans böcker jag bäst kan leva utan, men åtminstone har jag uppdaterat mig angående den grekiska mytologin.

Nu är vi igång med Hallonbacken av Eva Frantz och så ska det bli Den oändliga historien av Michael Ende. I smyg hoppas jag också få låta Fågeltämjaren av Karin Erlandsson slinka in innan det är dags för nästa bok i serien om Olympens hjältar.

Tipsa mig gärna om vad mer vi ska läsa! Jag räknar med att vi är i maj-juni innan det jag har planerat nu har gått åt, men jag lär ju inte sluta läsa då.

Och nästa gång jag påstår att jag läser så lite ska jag sparka mig själv på smalbenet. Ok att jag inte ligger i framkant då det gäller nyutkomna vuxenromaner, men läser gör jag banne mig.

… och förresten har jag i dag läst halva Nu spränger vi taket av Christel Sundqvist, alldeles tyst och bara för mig själv. Den är så vacker!