Det har skett mycket viktigt i mitt liv på den senaste tiden. Dessa skeenden har gett mig två nya insikter som jag nu går omkring och grunnar på. Givetvis är jag generös och delar med mig av mina erfarenheter, så ni också kan tänka på dem.

Insikt nummer ett är att det faktiskt går att sova med kontaktlinser utan att bli blind eller tappa hela huvudet på grund av misskötta ögon. I 26 år har jag varvat glasögon med kontaktlinser och i alla år har jag varit mycket exemplarisk när det gäller att sköta linser och ögon. Inte ens en minut har jag sovit med kontaktlinser under alla dessa år.

Klart jag har hört om andra som tar sig en lur med linser i ögonen, men nej, så gör jag helt enkelt inte. Tills i förrgår. Jag hade ätit alldeles underbart gott och avrundat med en dessert som säkert ligger bland topp fem på min bästa-dessert-någonsin-lista och någonstans i lyckoruset somnade jag ifrån linsuttagningen.

Nästa morgon fick jag uppleva något mycket märkligt. Jag upptäckte att jag såg bättre utan glasögon än med. Provade flera gånger och insåg att det måste vara så att den underbara desserten kvällen innan helt enkelt hade botat mitt brytningsfel. Jag lovar, desserten var så fantastisk att det verkade mycket troligt att den också botade synfel, felparkeringar och tondövhet. Tyvärr kom jag småningom på att jag fortfarande hade gårdagens linser i ögonen och att det var därför jag såg så bra utan glasögon… fatta besvikelsen! Som tur var lindrades besvikelsen av lättnaden över att ingenting hade hänt med mina ögon trots att jag hade brutit min 26-åriga svit av perfekt linsanvändning.

Insikten om att man faktiskt kan vara lite linsförslappad utan att det blir dramatiskt var trevlig även om jag inte kommer att upprepa missen. Någon måtta får det vara på avvikelserna från rutinerna.

Min andra insikt handlar också om att slappna av på ett sätt som jag verkligen inte hade trott om mig själv. Jag skriver det här på ett flyg mellan Köpenhamn och Helsingfors. En halvtimme innan jag gick ombord åt jag en Christianhavnerkage från Lagkagehuset på Kastrup. Christianhavnerkage är mitt favoritbakverk i hela världen. Problemet är bara att det innehåller vetemjöl, något som jag mycket sällan äter och då det sker handlar det om två bitar lakrits en vecka och en sked glass med cookiedough tre veckor senare.

Begrunda djärvheten i att smälla i sig nästan en hel bakelse med vetemjöl innan man går ombord på ett fullsatt flyg! Begrunda att jag inte har ätit så här mycket vetemjöl på ett helt år (ifjol den här tiden åt jag en skiva malaxlimpa – det var GOTT!). Begrunda allt som skulle kunna hända på grund av kagen jag käkade. Jag ids inte skriva ut de olika möjligheterna. Mår jag bra? Nä, det kan jag inte påstå. Men jag myser över mitt mod. Jodå, här är vi spontna och coola som bara vad, äter vad som helst när som helst (åtminstone en gång om året).image

Egentligen borde jag skriva om #dammenbrister idag, men jag har sovit för lite för att vara vettig. Gå in och läs allt överallt. Tänk, fundera. Jag har läst så otroligt många berättelser de senaste dagarna. Trots att jag själv är kvinna och egentligen vet hur det är får jag ändå erkänna att jag blev överväldigad då konkreta och hemska händelser radades upp i mitt flöde. Tack och lov att vi är på väg åt rätt håll.